FAQ


Często Zadawane Pytania


Strona główna > FAQ > Wyjazd

Obszar Schengen: Jak uzyskać wizę studencką?

Ten artykuł został przetłumaczony automatycznie, tj. bez udziału człowieka. EasyExpat oferuje takie artykuły jako dodatek do tych napisanych przez tłumaczy. [powered by ]
Oryginalna wersja tutajEnglish

Studenci spoza Unii Europejskiej , którzy chcą studiować w jednym lub więcej krajów w ramach strefy Schengen, musi uzyskać pozwolenie na pobyt, jeśli ich przebieg badania jest dłuższy niż trzy miesiące. Jeśli twój program jest co najmniej rok, zezwolenia na pobyt będzie przez jeden rok. Jeśli twój program jest krótszy niż jeden rok, będzie twoje pozwolenie na długość programu. W obu przypadkach, można odnowić zezwolenia, jeżeli okoliczności uzasadniają Twój dłużej.

Posiadacze wiz są w stanie pracować w niepełnym wymiarze czasu - co najmniej 10 godzin tygodniowo. Można również udać się do innego kraju strefy Schengen w ramach UE na studia w dziedzinie związanej z oryginalnym programem.

Wymagana dokumentacja

Będziesz musiał przedstawić następujące dokumenty w celu uzyskania pozwolenia na pobyt dla okresu studiów.

  • Dowód przyjęcia programu akademickiego
  • Dowód wystarczających środków finansowych utrzymać się (oraz utrzymaniu) w programie
  • Paszportu lub innego dokumentu podróży zaakceptowania
  • Zgoda rodziców (dla niepełnoletnich)
  • Dowód ubezpieczenia zdrowotnego, jeżeli dotyczy
  • Pokwitowanie zamieszkania Opłata aplikacji

Jak aplikować

Każdy konsulat lub ambasada produkuje własny formularz i opłaty są różne. Być może trzeba będzie uczestniczyć w ambasadzie osobiście do stosowania lub złożyć aplikację pocztową. Sprawdzić w ambasadzie o koniecznym procesie.

Czas przetwarzania

Zaleca się, aby złożyć w ciągu 3 miesięcy do daty podróży, a nie mniej niż 6 tygodni przed. Wiz na pobyt długoterminowy (praca, studia, pobyt) wszczęła w recepcji wizowej za granicą zazwyczaj od ośmiu do dziesięciu tygodni.

Bringing Rodzina

Powinieneś być w stanie zabrać ze sobą członków najbliższej rodziny. Członkowie rodziny to przeciwnej płci małżonka, utrzymaniu małoletnich dzieci, a ponadto może obejmować samej płci małżonka lub konkubenta, w zależności od kraju obywatelstwa lub zamieszkania oraz przepisów kraju, w którym chcesz się uczyć.



[24-08-2012]
Narzędzia:

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Addthis

Usługi Partnerskie

Przeprowadzki Międzynarodowe
Przeprowadzki Międzynarodowe
Porównaj 5 ofert z naszego networku przedsiębiorstw oferujących przeprowadzki międzynarodowe, co pomoże Ci zaplanować międzynarodową przeprowadzkę i przenieść do innego kraju całą Twoją rodzinę.
Przeprowadzki Międzynarodowe
Przeprowadzki Międzynarodowe
Porównaj 5 ofert z naszego networku przedsiębiorstw oferujących przeprowadzki międzynarodowe, co pomoże Ci zaplanować międzynarodową przeprowadzkę i przenieść do innego kraju całą Twoją rodzinę.
Hotele
Hotele
Ta strona istnieje aby ulatwic Ci podrózowanie. Uzyskasz dostep do promocyjnych ofert hoteli, ofert last-minute, przecen, promocji cenowych, z mozliwoscia natychmiastowej rezerwacji poprzez Internet.


Sprawdź nasz FAQ zawierający najczęściej zadawane pytania i tematy szczególnie związane z ekspatriacją.

Możesz pytać o szczegóły, informacje i dodawać komentarze na forum.

Lista wszystkich pytań w bieżącym języku strony jest dostępna w jednym kliknięciu, uporządkowana według daty aktualizacji lub liczby trafień.

Jeśli jesteś zainteresowany pozostałymi tematami, poradami, pytaniami, punktami widzenia, poznawaniem ludzi, itd...: odwiedź forum.