FAQ


Często Zadawane Pytania


Strona główna > FAQ > Wyjazd

Jak uzyskać obywatelstwo USA?

Ten artykuł został przetłumaczony automatycznie, tj. bez udziału człowieka. EasyExpat oferuje takie artykuły jako dodatek do tych napisanych przez tłumaczy. [powered by ]
Oryginalna wersja tutajEnglish

Istnieją dwa sposoby na uzyskanie obywatelstwa USA: przetargowej (z urodzenia) i naturalizacji

Przyznanie


Ogólnie rzecz biorąc, ludzie rodzą się obywatele USA, jeśli rodzą się w Stanach Zjednoczonych czy też rodzą się obywatele USA:

  • Będąc urodzony w Stanach Zjednoczonych: Jeśli urodziłeś się w Stanach Zjednoczonych (w tym w większości przypadków, Puerto Rico, Guam i Wyspy Dziewicze Stanów Zjednoczonych), jesteś obywatelem amerykańskim w chwili urodzenia (chyba, że się urodzili zagranicznych dyplomatów). Twoje świadectwo urodzenia jest dowód obywatelstwa.

  • Poprzez dzieci za granicą do dwóch obywateli Stanów Zjednoczonych: W większości przypadków jest obywatelem USA, jeśli wszystkie są następujące warunki:
    - Zarówno twoi rodzice byli obywatelami USA, kiedy się urodziłeś, a
    - Co najmniej jedno z rodziców mieszka w Stanach Zjednoczonych w pewnym momencie w ich życiu.
    Rekord urodzenia za granicą, jeżeli został zarejestrowany w konsulacie lub ambasadzie USA, jest dowodem posiadanego obywatelstwa.

  • Dzięki urodzenia za granicę do jednego obywatela Stanów Zjednoczonych: W większości przypadków jest obywatelem USA, jeśli wszystkie są następujące warunki:
    - Jeden z rodziców jest obywatelem USA, kiedy byłeś urodzony;
    - Twój rodzic obywatel żył co najmniej 5 lat w Stanach Zjednoczonych, zanim się urodziła,
    - Co najmniej 2 z tych 5 lat w Stanach Zjednoczonych były po rodzica obywatela z okazji 14 urodzin. Rekord urodzenia za granicą, jeżeli został zarejestrowany z konsulatu lub ambasady USA, jest dowód obywatelstwa.

  • Naturalizacja


    Jeśli nie jesteś obywatelem Stanów Zjednoczonych od urodzenia albo nie nabyły obywatelstwo amerykańskie automatycznie po urodzeniu, można nadal kwalifikować się zostać obywatelem przez normalny proces naturalizacji. Naturalizacji jest proces, w którym obywatelstwo amerykańskie są przyznane cudzoziemcowi lub krajowym po tym, jak spełnia wymagania ustanowione przez Kongres w imigracji i obywatelstwie (INA). Wymagania ogólne dotyczące naturalizacji administracyjne obejmują:

  • okres nieprzerwanego pobytu i fizycznej obecności w Stanach Zjednoczonych;

  • zamieszkania w szczególności USCIS District przed złożeniem;

  • umiejętność czytania, pisania i języka angielskiego;

  • poznanie i zrozumienie historii Stanów Zjednoczonych i rząd;

  • dobrego charakteru moralnego;

  • przywiązanie do zasad w USA Konstytucji, oraz

  • przychylności wobec Stanów Zjednoczonych.

  • W ramach korekty techniczne Act of 1994, dziecko poniżej osiemnastego roku życia, który dziadkowie obywatela USA, który spełnia fizycznej obecności wymagania mogą kwalifikować się do szybkiego nadania mocy imigracji i obywatelstwie.

    Chociaż nie ma prawa do obywatelstwa USA po urodzeniu, dziecko może, przez tę procedurę, stać się obywatelem USA przez naturalizację bez konieczności przebywania na terytorium Stanów Zjednoczonych. To jest jednak konieczne, dla dziecka do podróży do Stanów Zjednoczonych dla naturalizacji, a wszystkie aplikacje i dokumenty muszą być złożone i zatwierdzone z wyprzedzeniem.

    Ta procedura musi zostać wykonana przez Stany Zjednoczone Citizenship and Immigration Services. Proces może trwać od sześciu miesięcy do roku lub dłużej.

    Biologicznej i dzieci przysposobione amerykańskich obywateli, którzy urodzili się za granicą może automatycznie nabycia obywatelstwa (Child ustawą o obywatelstwie z 2000 r.), pod warunkiem że spełnione są następujące wymagania:

  • Jeden z rodziców jest obywatelem Stanów Zjednoczonych od urodzenia lub przez naturalizacji;

  • Dziecko jest w wieku poniżej 18 lat;

  • Dziecko przebywa w Stanach Zjednoczonych jako zgodne z prawem stałego pobytu cudzoziemca (to znaczy nie przybył do USA na wizę imigracyjną i cudzoziemca kartę pobytu) i jest w porządku i opiekę nad USA rodzica obywatela oraz

  • Jeżeli dziecko jest przyjęte, przyjęcie musi być ostateczna. Jeśli przyjęcie ma zostać sfinalizowany w Stanach Zjednoczonych, dziecko staje się ubiegać się o obywatelstwo po zakończeniu procesu przyjęcia.


  • [Źródło: http://travel.state.gov ]
    [27-05-2005]
    Narzędzia:

    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Addthis

    Usługi Partnerskie

    Przeprowadzki Międzynarodowe
    Przeprowadzki Międzynarodowe
    Porównaj 5 ofert z naszego networku przedsiębiorstw oferujących przeprowadzki międzynarodowe, co pomoże Ci zaplanować międzynarodową przeprowadzkę i przenieść do innego kraju całą Twoją rodzinę.
    Przeprowadzki Międzynarodowe
    Przeprowadzki Międzynarodowe
    Porównaj 5 ofert z naszego networku przedsiębiorstw oferujących przeprowadzki międzynarodowe, co pomoże Ci zaplanować międzynarodową przeprowadzkę i przenieść do innego kraju całą Twoją rodzinę.
    Hotele
    Hotele
    Ta strona istnieje aby ulatwic Ci podrózowanie. Uzyskasz dostep do promocyjnych ofert hoteli, ofert last-minute, przecen, promocji cenowych, z mozliwoscia natychmiastowej rezerwacji poprzez Internet.


    Sprawdź nasz FAQ zawierający najczęściej zadawane pytania i tematy szczególnie związane z ekspatriacją.

    Możesz pytać o szczegóły, informacje i dodawać komentarze na forum.

    Lista wszystkich pytań w bieżącym języku strony jest dostępna w jednym kliknięciu, uporządkowana według daty aktualizacji lub liczby trafień.

    Jeśli jesteś zainteresowany pozostałymi tematami, poradami, pytaniami, punktami widzenia, poznawaniem ludzi, itd...: odwiedź forum.